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COUNTERFEIT-PROOF PADS/BLANKS 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 
These answers do not constitute a legal interpretation of HB 7095.  For a legal 
interpretation on how to conduct your practice, please consult your attorney.  You must 
reference the full text of HB 7095 to understand how it impacts your practice. 

• General 

• Prescribers 

• Pharmacists 

• Vendors 

General  

Q: Is there a Department of Health Public Health Emergency Declara tion 
Supplemental Order #01  suspending the requirement for health care practitioners 
to use counterfeit-proof prescription blanks/pads for 60 days? 
A:  Under HB 7095, effective July 1, 2011, counterfeit-proof prescription pads/blanks 
must be used by health care practitioners for prescribing controlled substances listed in 
Section 893.03, Florida Statutes.  To ensure that health care services to patients are not 
negatively impacted and to allow practitioners time to comply with the new requirement, 
State Health Officer and Surgeon General, Dr. H. Frank Farmer issued a supplemental 
order  on July 6, 2011 suspending the requirement for health care practitioners to use 
counterfeit-proof prescription pads/blanks for 60 days.  This runs concurrent with the 
July 1, 2011, Public Health Emergency Declaration , which ends August 29, 2011.  
View the Department of Health Declaration of Public Health Emergency, Supplemental 
Order #01 on the Department’s website at http://www.doh.state.fl.us . 

Q:  Where can I get a copy of HB 7095?  
A:   You can find a copy of HB 7095 and other information on our website at 
http://www.doh.state.fl.us/mqa/Legislation/legis.htm #HB7095 .  You can also go to 
the State Archives and Laws of Florida website  and look for chapter 2011-141, Laws 
of Florida. 

Q:  What prescriptions must be on a counterfeit-proof pad?  
A:   Prescriptions for controlled substances as listed in Chapter 893, F.S. must be written 
on a counterfeit-proof pad produced by an approved vendor  or electronically 
prescribed. 

Q:  What are the requirements for a written prescription?  
A:   The requirements for a written prescription are outlined in section 456.42, F.S.  

Q:  What is the definition of dispensing?  
A:   Per section 893.02(7), F.S. , “dispense” means the transfer of possession of one or 
more doses of a medicinal drug by a pharmacist or other licensed practitioner to the 
ultimate consumer thereof or to one who represents that it is his or her intention not to 
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consume or use the same but to transfer the same to the ultimate consumer or user for 
consumption by the ultimate consumer or user. 

Q:  What is the definition of prescribing?  
A:   Per section 893.02(21), F.S. , “prescription” means and includes an order for drugs 
or medicinal supplies written, signed, or transmitted by word of mouth, telephone, 
telegram, or other means of communication by a duly licensed practitioner licensed by 
the laws of the state to prescribe such drugs or medicinal supplies, issued in good faith 
and in the course of professional practice, intended to be filled, compounded, or 
dispensed by another person licensed by the laws of the state to do so, and meeting the 
requirements of s. 893.04. . . .  (Please see the statute for the complete definition.) 

Q:  What is the definition of administering?  
A:   Per section 893.02(1), F.S. , “administer” means the direct application of a controlled 
substance, whether by injection, inhalation, ingestion, or any other means, to the body of 
a person or animal. 

Q: Must veterinarians use counterfeit-proof prescription blanks when writing 
prescriptions for controlled substances listed in Chapter 893, F.S.? 
A: No.  Veterinarians are not regulated by section 456.42, F.S. 

Prescribers 

Q: Do I have a grace period to use my old prescripti on blanks? 
A: HB 7095 requires written prescriptions for controlled substances listed in section 
893.03, F.S. to be on counterfeit-proof prescription blanks.  The Supplemental Order 
01# signed by State Health Office and Surgeon General Dr. H. Frank Framer on July 6, 
2011 suspends this requirement for health care practitioners to use counterfeit-proof 
prescription blanks for 60 days. This runs concurrent with the July 1, 2011 Public 
Health Emergency Declaration  which ends August 29, 2011. 

Q:  Does my prescription have to be handwritten or can it be typed?  
A:   A prescription may be typed, but must be signed by the prescribing practitioner on 
the day it is issued. 

Q:  Can I call in a prescription for a controlled substance?  ?  
A:   Section 893.04(1)(f) and (2)(c), F.S.  reflect the following regarding oral prescriptions: 

• A prescription for a controlled substance listed in Schedule II may be dispensed 
only upon a written prescription of a practitioner, except that in an emergency 
situation, as defined by regulation of the Department of Health, such controlled 
substance may be dispensed upon oral prescription but is limited to a 72-hour 
supply. A prescription for a controlled substance listed in Schedule II may not be 
refilled. 

• Any controlled substance listed in Schedule III or Schedule IV may be dispensed 
by a pharmacist upon an oral prescription if, before filling the prescription, the 
pharmacist reduces it to writing or records the prescription electronically if 
permitted by federal law. Such prescriptions must contain the date of the oral 
authorization. 
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Q:  Do I need to have a separate pad to write other prescriptions or can I use the 
counterfeit-proof prescription pads used for controlled substances?  
A:   HB 7095 does not change the requirements for non-controlled substance 
prescription pads. See lines 243 – 255 of HB 7095.  There is no prohibition from using 
counterfeit-proof  prescription pad/blanks for non-controlled substance prescribing. 

Q: What should I do if I already have paper and/or prescription pads that meet 
AHCA Medicaid standards but the vendor is not on MQA’s approval list?  
A:   Have your vendor contact the Division of Medical Quality Assurance, Bureau of 
Operations, at (850) 245-4063 or visit our website  for information about becoming an 
approved vendor for the Department of Health. 

Q:  Can I still send a prescription from my computer to the pharmacy?  
A:   Please reference section 408.0611, F.S ., which defines an electronic prescription 
and section 465.035, F.S.  for requirements for faxing prescriptions. 

Q:  Can I print a prescription from my computer to give to the patient? 
A:   Lines 248 – 250 of HB 7095 outline the requirements for written prescriptions. 

Q:  Does the requirement to use a counterfeit-proof prescription pad apply to 
antibiotics?  
A:   HB 7095 requires written prescriptions for controlled substances listed in section  
893.03, F.S., to be written on counterfeit-proof prescription pads. Please review section  
893.03, F.S. to make your determination. 

Q:  If I ordered counterfeit-proof pads from an approved vendor prior to July 1 st, 
and they have not been received, am I prohibited from writing any prescriptions 
until one is sent?  
A:   Based on discussions with approved vendors, the vendors have indicated that 
counterfeit-proof prescription pads can be received within 3 to 5 days of the order date.  
Vendors have also indicated they can expedite orders.  

Q:  Am I allowed to provide samples to my patients?  
A:   Lines 1615 – 1620 of HB 7095 refer to the dispensing of samples.  Please also refer 
to section 499.028, F.S. , regarding drug samples or complimentary drugs. 

Q:  Am I still allowed to administer medication in my office?  
A:   It does not appear that HB 7095 modifies the administration of medication.  

Q:  Am I required to have my dental license number pre-printed on the counterfeit-
proof prescription pads?  
A:   No, you are not required to pre-print your license number on the counterfeit-proof 
prescription pad or blank. 

Q:  Am I required to have my DEA number pre-printed on the counterfeit-proof 
prescription pads?  
A:   Approved vendors are required to provide a space on the counterfeit-proof 
prescription pad for the DEA number. 
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Q:  May I purchase counterfeit-proof prescriptions pads pre-printed with 
prescription information or prescription stamps?  
A:   HB 7095 does not appear to address this question.  Please consult your attorney 
and your vendor and use your professional judgment.  

Q:  Does the physician name, address, etc. need to be preprinted on a counterfeit-
proof prescription pad/blank when a physician is writing a controlled substance 
(listed in  s. 893.03, F.S.) prescription for a hospital patient?  
A:   The Department will update its rule to address situations like this one.  Until the rule 
is updated, continue printing the approved counterfeit-proof pad/blank with the 
information required by the Agency for Health Care Administration (e.g, hospital 
name/address, space for the physicians DEA number, and the vendor’s unique tracking 
identification number). 

Q:  Can I use a counterfeit-proof pad/blank produced by an approved vendor?  
A:  After August 29, 2011, all counterfeit-proof prescription pads/blanks must meet these 
specifications at http://doh.state.fl.us/mqa/padvendor_specs.html . 

Q:  May I print controlled substance prescriptions from my computer?  
A:  The paper used to prescribe controlled substances listed in Chapter 893, Florida 
Statutes, must be produced by a vendor approved by the Department of Health and 
must have printed on the front the vendors unique tracking identification number. This 
number will be used by the Pharmacy to confirm/verify the prescription was written on a 
pad/blank produced by an approved vendor. For a list of approved vendors, please visit 
http://www.doh.state.fl.us/mqa/counterfeit-proof.html . If the vendor you currently use 
to produce the paper for your EMR system is not on our list of approved vendors, please 
suggest they apply to become an approved vendor. An application can be found online 
at http://www.doh.state.fl.us/mqa/counterfeit-proof.html . 

Pharmacists 

Q: If a prescription is issued on a date prior to th e effective date of the law and it 
was not written on a counterfeit-proof prescription pad/blank, may I fill the 
prescription? 
A:  Yes as long as the date issued is prior to August 29, 2011. 

Q: What are the minimum specifications required on the counterfeit-proof 
prescription blanks/pads? 
A: To ensure the quality and security of counterfeit-proof prescription pads provided by 
the vendor, the vendor must agree to produce a counterfeit-proof prescription pad or 
blank that meets the minimum specifications listed below: 
 

A. Resist erasures and reproductions.  The blank must be printed on artificial 
watermarked paper and must be 50# white or other quality approved by the 
Department.  

B. Contain blue or green background ink that resists reproduction. The color must 
be consistent on every blank and listed on the blank as a security feature.  
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C. Display the word “VOID” or “ILLEGAL” if the prescription pad is copied. The 
language used must not obstruct or render illegible any portion of the drug name, 
quantity or direction for use.  

D. Contain the following information (NOTE: Counterfeit-proof blanks may be sold to 
licensed healthcare practitioners or facilities who print prescriptions using an 
Electronic Medical Record System):  

1. The preprinted name, address, and category of professional licensure of 
the prescribing practitioner; and  

2. A space for the prescribing practitioner’s federal Drug Enforcement 
Administration registration number for controlled substances.  

E. List security features and descriptions on the prescription blanks, preferably on 
the reverse side, to assist dispensing pharmacists in detecting forgeries. 
Examples of such feature listings are: the blank resist erasures and alterations, 
the background color must appear blue (if blue) or green (if green), the words 
VOID (if void) or ILLEGAL (if illegal) will appear when copied.  Additional security 
features beyond those required are encouraged, but must be listed on the blank.  

F. List a unique tracking identification number for each order which is printed on the 
front of the blank and readily visible. A unique tracking identification number and 
the name of the licensed healthcare practitioner or health-care facility that 
purchased the prescription blank must be maintained by the vendor and available 
to the Department upon request. The unique tracking identification number must 
consist of three subsets: (1) a unique alphabetic prefix that readily identifies the 
vendor, (2) the date of printing, and (3) a batch number. The alpha characters 
used to identify the vendor will be assigned by the Department and must appear 
first in the tracking identification number in upper case. The date the blank was 
printed must immediately follow the vendor’s unique alpha identifier and must be 
presented in a six character numerical field using the format YRMODY (for 
example, June 3, 2011, would be coded as 110603). The batch number assigned 
by the vendor must immediately follow the print date. From left to right, the 
tracking identification number must appear as alpha prefix, print date, and then 
batch number, with no blank spaces between subsets. For example, 
ABC1106030001.  

G. Contain no advertisement on the actual prescription blank.  Prescription pads 
may vary in size and style and contain appropriate advertising on the inside front 
cover and on alternate sheets within the pad. Advertisements shall be restricted 
to medically related topics and must be professional in nature.  

Q: What does the new law require a pharmacist who receives a fraudulent 
prescription to do? 
A:  A pharmacist must report to the sheriff within 24 hours after learning of any instance 
in which a person fraudulently obtained or attempted to fraudulently obtain a controlled 
substance.  See lines 1261-1283 of HB 7095. 

Q: Can the pharmacy fill a prescription from an out of state or out of country 
prescriber? 
A:   Section 465.003(14), F.S . provides: 
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14) “Prescription” includes any order for drugs or medicinal supplies written or 
transmitted by any means of communication by a duly licensed practitioner 
authorized by the laws of the state to prescribe such drugs or medicinal supplies 
and intended to be dispensed by a pharmacist. The term also includes an orally 
transmitted order by the lawfully designated agent of such practitioner. The term 
also includes an order written or transmitted by a practitioner licensed to practice 
in a jurisdiction other than this state, but only if the pharmacist called upon to 
dispense such order determines, in the exercise of her or his professional 
judgment, that the order is valid and necessary for the treatment of a chronic or 
recurrent illness. The term “prescription” also includes a pharmacist’s order for a 
product selected from the formulary created pursuant to s. 465.186. Prescriptions 
may be retained in written form or the pharmacist may cause them to be 
recorded in a data processing system, provided that such order can be produced 
in printed form upon lawful request. 

Vendors 

Q:  Where can I find the requirements to become an a pproved vendor for 
counterfeit-proof pads?  
A:   Contact the Division of Medical Quality Assurance, Bureau of Operations, at (850) 
245-4063 or visit our website  for information about becoming an approved vendor for 
the Department of Health. 

Q: What are the minimum specifications the vendor must include on the 
counterfeit-proof prescription pad/blank in order to be approved by the 
Department? 
A: The specifications for counterfeit-proof prescription blanks/pads are published at 
http://www.doh.state.fl.us/mqa/padvendor_specs.html . 

Q: What information must be reported to the Department? 
A:  Section. 456.42, F.S. , requires approved vendors submit a monthly report to the 
Department which, at a minimum, documents the number of prescription pads sold and 
identifies the purchasers. Such report must be submitted by the approved vendor and 
received by the Department no later than the 15th day of the following month. The 
Department is in the process of establishing procedures for vendor reporting. Once 
procedures are established, we will notify all approved vendors and post information 
online. 
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